Cene plakara po meri

KOLIKO KOŠTA kvalitetan plakar?
Cena kvalitetnog plakara zavisi od
3
faktora:
od idejnog rešenja, materijala, i načina otvaranja.
Cena plakara, bez obzira da li je on klasičan, klizni ili walk-in, može biti izračunata tek posle izrade idejnog 3D rešenja, izbora materijala i definisanja načina otvaranja (u slučaju walk-in plakara bez otvaranja).
Svaki detalj na idejnom rešenju, svaka promena materijala na bilo kojem delu plakara kao i svaka izmena načina otvaranja frontova SMANJUJE ILI POVEĆAVA CENU.

Danas su najpopularniji klizni plakari, zatim slede klasični plakari, a kao najređa opcija su walk-in plakari (potreban veliki prostor, često veličine jedne manje sobe).
Problem koji se često javlja, a vezan je za cenu kliznih plakara, jeste uspoređivanje ponuda sa američkim plakarima. Klizni plakar nije "američki plakar" pa uspoređivanje cene kliznog plakara sa cenom američkog plakara nije moguća. Radi se o dve slične verzije plakara, ali konstrukcijski veoma različite. Klizni plakar ima sve konstrukcijske elemente, bočne ploče, horizontalne ploče, poleđinu, nema vidljivih zidova i nema vidljivog plafona unutar plakara. Američki plakar je opšta suprotnost, u pitanju je ekonomična verzija, sa minimum utošenog materijala, sa vidnim zidovima i vidnim plafonom, sa loše uštelanim kliznim krilima jer prati neravan pod i td. S tim u vezi važno je napomenuti da američke plakare ne radimo, nemamo ih u ponudi i njihova cena nije usporediva sa cenom kliznog plakara u toj meri koliko nije usporediv ni kvalitet.

Idejno rešenje igra možda najveću ulogu kada je u pitanju ukupna cena. Previše usitnjavanja unutar plakara, a to znači previše podela, pregrada, velik broj fioka i više segmenata na malom prostoru dovešće do znatnog povećanja cene. Zbog toga je ključno plakar osmisliti tako da bude funkcionalan, a da segmenti ostanu prostrani jer u suprotnom utrošak materijala može da se znatno poveća, a samim tim i cena.
Nije isto ako na dužini od npr. 160cm imate dva segmenta po 80cm unutar kojih je šipka za kačenje odeće ili možda police na međusobnom rastojanju npr. 288mm …… ili ako se na tih 160cm upakuju 4 segmenta sa šipkama, gusto poređanim policama, "prostorom za alat" (ima i takvih zahteva), prostorom za usisivač i sl. Cena plakara u ova dva slučaja će biti znatno različita s tim šta će ova druga verzija biti možda i 50% skuplja. Ne treba zaboraviti, što više komplikacija, to više radnih sati i materijala.

Često se zanemaruje i visina plafona kao detalj. Veruje se da to ne može mnogo uticati na cenu. Međutim, plakar koji nije do plafona je jeftiniji od plakara koji je do plafona, ali dobro uklopljen plakar do plafona koji ima lajsne oko sebe jeste ujedno i najskuplja verzija. Nije ista cena plakara koji ima zazor pri plafonu od par centimetara i cena plakara koji ima gornju L lajsnu ravnu sa frontom, sečenu po krivini plafona i zatim minimalan zazor posle sečenja (1-2mm) perfektno zaliven akrilnim silikonom kako bi se potpuno uklopio uz plafon / zid. Važno je napomenuti da u ponudi nemamo plakare koji posle montaže imaju zazore do plafona i zida pod izgovorom da je zid kriv (ili plafon). Naši plakari imaju sve potrebne lajsne i potpuno su uklopljeni u prostor, BEZ ZAZORA.

Materijal za izradu plakara, a pre svega materijal za izradu frontova takođe je jedan od ključnih faktora koji će uticati na cenu. Plakar sa frontovima od univera biće jeftiniji od plakara izrađenog sa frontovima od medijapana, a isti takav plakar sa frontovima od furniranog medijapana biće najskuplja opcija. Unutrašnjost plakara (korpus) je takođe od velikog uticaja na cenu i nije isto korpus izrađivati od univera lošijeg proizvođača ili od univera boljeg proizvođača, kao šta nije isto da li se ivice korpusa naktuju PVC trakom (ili peglom) ili se sve ivice rade sa ABS trakom debljine 2mm. Mi radimo isključivo korpuse od kvalitetnog univera debljine 18mm, sa izloženim ivicama iskantovanim ABS trakom debljine 2mm, a u ponudi imamo i korpuse od šperploče. Loše verzije korpusa nemamo u ponudi.

Način otvaranja plakara može biti od velikog uticaja na cenu, ali ne mora značiti, taj uticaj može biti i manji od očekivanog. Npr. zabluda je da klizni plakar uvek košta mnogo više od klasičnog. U nekim slučajevima to je tako, a u nekim ne. Klizni plakar ima određenu površinu fronta i dva, tri ili više setova okova za klizne frontove. Set se sastoji iz aluminijumskog rama (rukohvati, profili …) i kliznog okova (točkići, usporivači …), ali zato ima minimalan utrošak kant trake, nema šarke, posebne mehanizme i td. Sa druge strane klasičan plakar je najčešće iscepkan na više frontova, svaki taj front ima dve ili često više šarki, svaka šarka je najčešće sa usporivačem i td. Kada se uzme u obzir količina potrebnog okova za klasičan plakar, proces ugradnje istog, količina kantovanja i uporedi sa setom od dva klizna krila razlika nije tako velika. Ovde treba uzeti u obzir i činjenicu da koristimo najbolje dostupne šarke i klizače. Međutim, svi ti različiti načini otvaranja, tj. različiti okovi povećavaju ili smanjuju cenu i prema tome to je takođe bitno u formiranju jedne ponude. 

Ovo je samo nekoliko primera na kojima se vidi koliko idejno 3D rešenje i odluka o dimenzijama i načinu otvaranja plakara bitno menja cenu plakara po meri, ako se tome dodaju i različite verzije materijala jasno je koliko varijacija može imati jedna ponuda. Zbog toga insistiramo na izračunavanju preciznih cena.
Kako izračunavamo preciznu cenu plakara možete saznati ovde, ali pre toga pogledajte koje su najčešće cene kvalitetno napravljenih plakara po meri:
U zavisnosti od gore navedenog
NAJČEŠĆI rasponi cena kvalitetnih plakara su:
Manji plakari
se najčešće kreću u rangu
od 1.200 do 2.000
30% slučajeva
Srednji plakari
se najčešće kreću u rangu
od 2.000 do 4.000
50% slučajeva
Veliki plakari
se najčešće kreću u rangu
od 4.000 do ?.???
20% slučajeva
Šta dalje?
Precizne cene kliznih, klasičnih i walk-in plakara po meri
Sve šta je potrebno da uradite jeste da okvirno izmerite plakarski prostor, zakažete sastanak i dođete kod nas. U Vašem prisustvu uradićemo idealno 3D rešenje Vašeg novog plakara i izračunaćemo PRECIZNU CENU.
Precizna cena plakara zavisi od više parametara, a zasigurno najvažniji su:
• vrsta materijala (boja, dezen, način obrade i sl.);
• količina i vrsta okova (klizni sistemi, šarke, fioke i td.);
• komplikovanost konstrukcije i količina materijala;
• način otvaranja (rukohvati, ručice, PushToOpen mehanizmi, sistemi bez ručica i td.) - ne važi za walk-in;
• razni posebni dodaci (lift mehanizmi, unutrašnje fioke, izvlačni sistemi i td.);
i još mnogo toga.
Precizno računanje cene Vašeg plakara za samo 10 min. Brzo i jednostavno, bez skrivenih troškova. 
Za preciznu cenu plakara potrebno je manje parametara u odnosu na formiranje cene kuhinje. Plakari su konstrukcijski jednostavniji i samim tim lakši za računanje precizne cene.
Kako kalkulator funkcioniše?
Kalkulator plakara
Cene plakara logo
Jednostavno! U ovaj program unosimo parametre koje vidimo na idejnom rešenju plakara, tj. na 3D crtežu. Nakon  unošenja parametara jednim klikom dolazimo do precizne cene ……. i to je to. Sve to pred Vama, transparentno i jasno.
Plakar isplaćujete tek na kraju montaže
kada budete zadovoljni.
( Avans iznosi 50% )
Mi verujemo u svoj kvalitet
Kako smanjiti cenu plakara
Pokušaćemo Vam u par koraka objasniti kako možete smanjiti ukupnu cenu plakara ukoliko smatrate da realna cena prelazi planirani budžet. U suštini to bitno zavisi od Vaše spremnosti na kompromis. Pođimo redom...
Savet  1.
Izaberite cenovno pristupačan materijal
Od svih materijala cenovno najpristupačniji je UNIVER. Od svih univera najjeftiniji je beli univer. Međutim, belih univera ima različitih po kvalitetu i ceni. U svakom slučaju, bela unutrašnjost u kombinaciji sa frontovima od kvalitetnijeg belog univera bitno će smanjiti cenu Vašeg kliznog ili klasičnog plakara.
Savet  2.
Što jednostavnije to bolje
Klijenti često sami skiciraju neko svoje idejno rešenje plakara, na papiru ili u nekom od programa za to. To je naravno u redu, ali uvek se mora voditi račun o komplikovanosti izvođenja projekta, ako je cilj što povoljnija cena. Najčešće greške su npr. preuski segmenti od kojih se sastoji plakar, previše frontova, previše usitnjen sadržaj plakara i sl. Da bi plakar bio funkcionalan uvek je bolje predvideti segmente npr. širine 60-70-80-90 cm nego elemente od npr. 20-30-40-50 cm (osim kada su u pitanju prostor za posebnu namenu: za merdevine, metle i sl.). Širi elementi sa što manje okova bitno će smanjiti cenu Vašeg kliznog ili klasičnog plakara.
Savet  3.
Fioke jesu potrebne, ali smanjite njihov broj
Fioke su često najskuplja pojedinačna stavka u plakaru. Ako ste planirali više fioka jer smatrate da su one funkcionalne, a pri tom hoćete što šire ili što dublje fioke to će znatno uticati na cenu. Fioke se najbrže habaju pa po pravilu zahtevaju bolji okov, a takav okov često košta više nego sama fioka. Prema tome, iako su u smislu funkcionalnosti potrebne u što većem broju, ipak smanjite broj fioka na jedan set od 2-4 fioke i  bitno ćete smanjiti cenu Vašeg kliznog ili klasičnog plakara.
Savet  4.
Nemojte insistirati na posebnim dodacima ili "gedžetima"
Danas postoji dosta plakarskih dodataka koji spadaju u okove. Takvi dodaci su veoma funkcionalni, ali takođe i cenovno nepristupačni. Tako danas možete insistirati na tome da se u plakar ugradi nosač pantalona, nosač kaiševa, fioka sa platnenom postavom, fioka za kravate i mašne, izvlačno ogledalo, izvlačna daska za peglanje i sl., a li svi ti "gedžeti" znatno povećavaju ukupnu cenu plakara. Prema tome, sve bez čega se može i nije neophodno za jedan DOBAR plakar, preskočite i bitno ćete smanjiti cenu Vašeg kliznog ili klasičnog plakara.
Savet  5.
Plakar bez ručica i rukohvata? Super, ali...
U trendu su definitivno plakari bez ručica, bez rukohvata ili sa što manje vidnim ručicama i sl. Ove zahteve slušamo svakodnevno. Prosto to je sad u modi i  to klijenti najčešće traže. Pretpostavilo bi se da izbacivanje ručica smanjuje krajnju cenu, ali to nije tako. Kada nema ručica potrebno je rešiti problem otvaranja pomoću P2O mehanizama (PushToOpen), raznih žljebova, profila i sl. Ti sistemi su skupi u nabavci, traže dosta vremena za montažu ili su komplikovani za izradu. Sa druge strane, ručice retko preleze cenu od 5-6 evra po komadu, a montaža traje 2 min. Napravite kompromis, izbegnite otvaranje bez ručica i delimično ćete smanjiti cenu Vašeg kliznog ili klasičnog plakara.
Savet  6.
Insistirajte na konačnoj ceni pre depozita
Često ćete čuti u pocesu raspitivanja i traženja majstora da se tačna cena ne može znati dok se ne kupi materijal, okov i sve potrebno za plakar, ili pak ono drugo da cena plakara iznosi "oko ? evra" i da će se tačna cena znati na kraju kada se plakar montira.
Oba ova slučaja su ili LAŽ ili neznanje i strah od greške, a Vi ćete najčešće morati doplatiti "po dogovoru" razliku u ceni, a ta razlika nikad nije simbolična. 
CENA PLAKARA MOŽE SE IZRAČUNATI PRECIZNO (u jedan evro), NA PRVOM SASTANKU, NA OSNOVU CRTEŽA U ROKU OD 15-20 minuta, ako je osoba koja Vam formira ponudu STRUČNA.
Izbegnite odokativne ponude i princip "Kako ćemo? Lako ćemo!", insistirajte na tačnoj ceni i potpisivanju ugovora sa tačnom cenom i tako ćete najviše smanjiti cenu Vašeg plakara.
Savet  7.
Nemojte rizikovati
Insistirajte da se plakar koji ste poručili i za koji ste ostavili depozit, potpuno isplati tek pošto ga vidite montiranog i onakvog kakvog ste tražili. Izbegnite potpune isplate pre montaže i to će Vam se najviše isplatiti.
(Napomena: Velike količine i izvoz podrazumevaju neka druga pravila fer igre kada je u pitanju depozit i kompletna isplata, ali i tu je moguć dogovor na obostrano zadovoljstvo.)
Takođe pogledajte:
Garancija
Specijalizovani za kuhinje i plakare.
A uz to, poštujemo dogovorene rokove.
Telefon, Viber, WhatsApp,
e-mail
Radno vreme

Ponedeljak - petak, 9.00 - 17.00 h
mogućnost za sastanak i posle 17.00 h

Subota,  9.00 - 15.00 h

OBAVEZNO ZAKAZIVANJE
Adresa
(kako do nas)
Sva prava zadržana
NOVE © 2023

Sajt prvi put objavljen 2009.god.
Podeli
Podelite ovu stranicu sa svojim prijateljima
Facebook share button
Twitter share button
Pinterest share button
Google+ share button
Viber share button
WhatsApp share button