Savet 2.
Što jednostavnije to bolje
Klijenti često sami skiciraju neko svoje idejno rešenje kuhinje, na papiru ili u nekom od programa za to ….. ili im je projekat kako mnogi kažu "uradio prijatelj". To je naravno u redu ko god da je uradio idejno rešenje, ali uvek se mora voditi račun o komplikovanosti izvođenja projekta, ako je cilj što povoljnija cena. Najčešće greške su npr. preuski elementi, previše frontova, previše usitnjen sadržaj kuhinje i sl. Da bi kuhinja bila funkcionalna uvek je bolje predvideti elemente npr. širine 60-70-80-90 cm nego elemente od npr. 20-30-40-50 cm (osim kada su u pitanju žičani elementi).
Takođe, greške vezane za jednostavnost i funkcionalnost kuhinje koje posle dosta povećaju cenu često se javljaju u projektima koje klijentima uslužno odrade arhitekte (arhitektonski biro za projektovanje enterijera), a onda nam takav projekat bude prosleđen na procenu od strane klijenta. U principu, 90% takvih zahteva koje nam klijenti proslede, a odradili su ih arhitekte nepotrebno su pretrpani i pri tom sa tako olako odabranim najskupljim materijalima i sa komplikovanim načinom izrade. U tim slučajevima primećujemo furnir kao pravilo, ukrasne letvice, a ne beži se ni od Corian ploča koje se predvide kao radna ploča u kuhinji. Sve je to odlično, ali takođe zahteva i veći budžet.
Što jednostavnije, funkcionalnije, a kvalitetno i cena će biti prihvatljivija.